Hoe creëer je een mooie tuin?

Op het internet vind je meer dan genoeg plaatjes van de mooiste tuinen. Wanneer je een ruime tuin hebt heb je vaak veel mogelijkheden. Maar waar moet je eigenlijk op letten bij het inrichten van een tuin? En hoe zorg je ervoor dat een tuin op de meest praktische manier is ingericht zodat je er optimaal van kunt genieten? Er zijn hierbij verschillende zaken waar je rekening mee kunt houden. Hierbij moet ook rekening gehouden worden met de hoeken en de vorm van de tuin. Sommige tuinen zijn geschikt voor een tuinset ronde tafel, andere tuinen komen beter tot hun recht wanneer er gebruik wordt gemaakt van vierkante vormen zoals een tuinset met een rechthoekige tafel. Daarnaast moet er tijdens het inrichten van een tuin ook rekening worden gehouden met het zonlicht. In deze blog lees je meer over waar je rekening mee moet houden om een mooie tuin te creëren.

Vind de juiste plek voor een zithoek

Het is belangrijk om de juiste plek in de tuin te vinden voor een of meerdere zithoeken met een bank of tuinstoelen. Hierbij is het wenselijk om rekening te houden met de stand van de zon. Bij meerdere zithoeken kun je er ook voor kiezen om een zithoek te creëren waar voornamelijk de zon op valt en de andere zithoek op een plek te maken waar over het algemeen veel schaduw is. Hierdoor heb je keuze en kun je zowel zonnen in de tuin op een hete zomerdag als dineren in de schaduw op een zwoele zomeravond. Wanneer je een zithoek in je tuin wilt maken is het ook mogelijk om deze te verhogen door middel van een veranda of steigers. Je kunt er ook voor kiezen om een zithoek af te dekken door middel van een houten constructie. Dit geeft een extra speels effect aan je tuin.

Zorg voor functionele paden in je tuin

Wanneer je beschikt over een grote oppervlakte in je tuin is het soms lastig om hier vorm aan te geven. De functie van paden in je tuin is voornamelijk om alle delen van de tuin zo goed mogelijk bereikbaar te maken. Het is daarom belangrijk om paden aan te leggen op de plekken waar dit nodig is. Dit zorgt ervoor dat alle zithoeken in de tuin goed bereikbaar zijn en dat er een duidelijk pad loopt naar bijvoorbeeld een schuur of opslagplaats. Hiermee creëer je overzicht in de tuin. Op de plekken in je tuin waar geen paden nodig zijn kun je kiezen voor planten en bomen. Zorg ervoor dat de vorm of de kleur van de stenen die je gebruikt voor de paden terugkomen in bijvoorbeeld de schuur of het huis. Dit zorgt voor een mooi geheel.

Planten en bloemen in bakken

Je kunt ervoor kiezen om hoge of grote bakken in je tuin te plaatsen voor planten of bloemen. Deze bakken zorgen niet alleen voor een strakke uitstraling maar kunnen ook dienen als scheidingswanden. Hierdoor maak je als het ware meerdere eilandjes in je tuin. Dit geeft een leuke en speelse sfeer. Het creëren van een of meerdere scheidingswanden in je tuin kan vooral leuk zijn als je een tuin hebt met veel rechte hoeken. De bloemen en planten die je vervolgens in deze bakken plaatst geven de tuin de juiste aankleding die het nodig heeft.