Hoe moet je een huurwoning opleveren?

Als je de huur van een huurwoning hebt opgezegd, komt er heel wat op je af. Er moet meer gebeuren dan alleen de spullen uit het huis verwijderen. Daarom is het goed om voorbereid te zijn. Eigenlijk zou je gedurende de hele periode dat je in de woning woont, al rekening moeten houden met hoe het huis uiteindelijk opgeleverd moet worden. De belangrijkste eis is dat de woning in dezelfde staat achtergelaten wordt als waarin deze zich bij aanvang van de huur bevond. Als je een woning van iemand anders moet opleveren kun je ook kiezen voor een bedrijf dat gespecialiseerd is in het ontruimen van woningen, bijvoorbeeld voor een woningontruiming in Sleeuwijk.

Voorinspectie

Na het opzeggen van de huur zal een vertegenwoordiger van de verhuurder de woning bezoeken voor de voorinspectie. Hij zal een rapport opmaken waarin staat wat er in de woning aangepast moet worden voordat je hem kunt opleveren. De inspecteur kijkt bijvoorbeeld naar de staat van het onderhoud voor zover die de verantwoordelijkheid van de huurder is. Zijn er dingen kapot, dan komen die op een lijst te staan van zaken die gerepareerd moeten worden. Ook kijkt de inspecteur of er dingen verwijderd moeten worden, zoals de vloerbedekking. Ten slotte zal hij aangeven dat de woning bij oplevering schoon moet zijn.

Hoe lever je een huurwoning op?

De huurwoning moet opgeleverd worden in dezelfde staat als waarin je hem aantrof aan het begin van de huur. Alle spullen moeten eruit, alles moet heel zijn en alles wat je later hebt toegevoegd, zoals vloerbedekking en raambekleding, moet je in principe verwijderen. Gaatjes moeten dichtgemaakt worden en alles moet schoon zijn. Het kan zijn dat je wat grotere aanpassingen hebt gedaan, waarvoor je toestemming hebt gekregen van de verhuurder. Die hoef je niet te verwijderen. Moet je de huurwoning van een ander opleveren, bijvoorbeeld wegens een overlijden? Dan kun je een bedrijf dat gespecialiseerd is in woningontruiming in Sleeuwijk inhuren. De woning wordt dan meteen schoon opgeleverd.

De oplevering

Tegen het einde van de huurperiode komt er nogmaals een vertegenwoordiger van de verhuurder langs. Tijdens deze eindinspectie controleert de inspecteur of alles schoon, leeg en voor zover nodig gerepareerd is. Is alles in orde, dan lever je meteen de sleutels in. Voldoet de woning niet aan de eisen die gesteld zijn bij de eerste inspectie, dan kan de verhuurder eventueel op kosten van de huurder de reparaties laten uitvoeren.