Hoe zorg je ervoor dat je opvalt tussen alle andere vacatures?

Je bedrijf groeit en je bent al een tijd op zoek naar nieuw personeel om de werkdruk te verlagen. Helaas blijkt dat niet altijd zo gemakkelijk te zijn. In veel sectoren heerst een personeelstekort. Er is een groot tekort aan goed geschoold personeel. Natuurlijk zijn er altijd wel potentiële kandidaten op de markt beschikbaar, maar ze aantrekken en vasthouden is niet gemakkelijk. Zeker niet als er zoveel andere vacatures beschikbaar zijn. De moed zakt je inmiddels in de schoenen. Want hoe zorg je ervoor dat je opvalt tussen al die andere vacatures? Hoe vind je de juiste krachten om jouw bedrijf verder te helpen? In dit artikel geven we enkele tips waar je vrijwel direct mee aan de slag kunt gaan. 

Bied andere content aan 

De meeste vacatures bestaan uit platte tekst. Daarom kan het helpen om eens verder te kijken en andere content aan te bieden. Schakel bijvoorbeeld eens de hulp in van https://sommedia.nl/. Zij zijn gespecialiseerd in het maken van video content. Bijvoorbeeld om reclame te maken voor het bedrijf, maar het is natuurlijk heel breed inzetbaar. Je zou het ook heel slim kunnen gebruiken om nieuw personeel aan te trekken. 


Wees je ervan bewust dat werkzoekenden meestal heel wat vacatures doorspitten. Platte tekst wordt meestal een beetje gescreend. Er wordt gekeken naar opvallendheden. Zinnen die ze enthousiasmeren en waardoor ze de neiging krijgen om sneller te reageren. Helaas betekent dit ook dat er heel wat informatie verloren gaat. Bovendien is het hierdoor heel lastig geworden om op te vallen. Meer dan 80 procent van de vacatures bestaat immers uit platte tekst. 

Een video maken is dan ook de perfecte manier om direct op te vallen bij jouw doelgroep. Dit wordt niet alleen veel minder gedaan, maar mensen zijn ook sneller geneigd om hier echt naar te kijken en de informatie in zich op te nemen. Hierdoor is de kans groter dat de boodschap goed aankomt en dat werkzoekenden sneller zullen reageren. 

Val niet terug op welbekende clichés 


Soms lijkt het wel alsof vacatures kant-en-klaar worden gekopieerd. Veel vacatureteksten bestaan immers uit dezelfde clichés. Denk bijvoorbeeld aan de zogenaamde: geen 9-tot-5-mentaliteit en een flexibele instelling. Dit zijn zinnen die we in vrijwel elke vacaturetekst wel terugzien. Misschien kloppen ze ook, maar het is niet iets wat jouw doelgroep niet eerder gehoord heeft. Veel kandidaten haken dan ook af als ze dit soort zinnen zien staan. 


Je moet juist opvallen. Laten zien wat jouw bedrijf zo ‘uniek’ maakt. Waarom kandidaten juist voor jou moeten kiezen en niet voor één van die andere bedrijven. Dat betekent dus ook dat je een unieke vacaturetekst moet leveren. Zorg er dus voor dat je echt de aandacht weet te trekken, origineel blijft en niet om de boodschap heen blijft draaien. Laat zien wat jouw bedrijf precies doet, waarom dit jullie bijzonder maakt en waarom potentiële kandidaten juist hier goed tot hun recht zullen komen.