Stickers – niet alleen voor kruiden- of theepotjes
Jazeker, een sticker plakt. Die plak je vaak op potjes of doosjes om aan te geven wat erin zit. Neem nou een rek met 36 kruidenpotjes. Je kunt de kruiden zien zitten door een glasvenstertje. Laurierblad zie je snel maar wat is nou het verschil tussen kurkuma en kerrie. Je weet pas welk kruid je hebt, als de sticker op het potje dat vermeldt. Stickers kunnen ook als speels element aan spullen worden toegevoegd. Of als prijskaartje op artikelen. Je kunt een sticker met je eigen naam gebruiken om je spullen mee te personaliseren. Let op, dit boek is van mij! Maar stickertjes zijn meer dan plakkerige functionaliteiten of leuke verfraaiingen. Lees maar even verder.
Stickers met odeur
In de jaren 80 en 90 van de 20e eeuw werden scratch-and-sniffstickers op de markt gebracht. Deze plakkertjes lieten geuren vrij zodra je aan het oppervlak begon te krabben. Alles kon je neus ingaan, van fruitige aroma’s tot pizzageuren, van cola-geur tot viooltjes. Deze plakkers waren een sensatie destijds. Later kwam de digitale communicatie op en vonden digitale emoji’s hun weg naar stickerland. Nu kun je stickerboeken kopen met een overvloed van smileys, huilies en alles wat er aan emoji’s nog tussen zit. Menig laptop is ook behangen met deze ronde gezichtjes.
Muurkunst van plakwerk
En wat te denken van de grootste Sticker Mural ter wereld? Die werd gecreëerd in 2018, in Los Angeles. Aan het voortouw stond kunstenaar Michael Velliquette. Duizenden stickers kwamen samen in een gigantische muurschildering die het kloppende artistieke hart van Los Angeles weerspiegelde. Behalve de kunstsector is ook de wetenschap soms drukdoende met de zelfklevers, maar dan voor educatieve doeleinden. Zo worden kinderen speels vertrouwd gemaakt met afbeeldingen van planeten, planten of dieren. En krijgen ze laagdrempelig meer idee over wetenschap.
Postzegel stickers en sociaal getinte uitingen
Je hebt postzegelverzamelaars, de zogeheten filatelisten. Die kunnen erg blij worden als ze postzegels te pakken krijgen die aanvullende stickers bevatten. Zulke zegels introduceren een stukje kunst in de gortdroge wereld van de postzegelverzamelaar. Lukt het je niet zulke zegels te vinden, dan kun je altijd nog naar een van de festivals vanuit het thema creatieve stickerkunst. Die worden op gezette tijden over de hele wereld gehouden. Kunstenaars komen dan samen om hun creatieve verbeelding te uiten op vinylstickers. Waar zelfklevers ook heel goed in zijn: een hulpmiddel voor sociaal activisme. De sticker is ideaal om politieke boodschappen te verspreiden, je op het milieu te wijzen of kritische kanttekeningen te maken. Ze worden dan ingezet als mini billboards.
Feestplakkers en hele dure kattenstickers
En dan nog de glitter stickers. Voor velen zijn dit de mooiste plakwerken. Het zijn gangmakers op evenementen en feesten en ze dienen als sprankelende toevoegingen op kleding en decors, ja zelfs op schoenen! Glitterstickers glinsteren en worden ook vaak toegepast op verjaardagskaarten. Het leukste aan zelfklevers is dat ze vrijwel altijd zeer betaalbaar zijn. Hoewel er natuurlijk altijd uitzonderingen blijven. Zo kon je in 2017 een spel spelen dat blockchain gebaseerd was: cryptokitties. Het spel zelf was digitaal maar er werden ook fysieke plakkers gemaakt van de virtuele katten van het spel. Deze zeldzame cryptokitties-stickers werden niet veel later op veilingen verkocht voor flinke bedragen, soms duizenden dollars.