Voorbereidingen om je bedrijf te verkopen

Vraag: ik bereik de pensioengerechtigde leeftijd en zal mijn bedrijf waarschijnlijk binnen de komende vijf jaar verkopen. Wat kan ik onder andere doen om mijn bedrijf op de verkoop voor te bereiden?

Antwoord: De afronding van een verkoop kan meer dan een jaar duren, dus houd daar rekening mee als je je exit strategie plant. Hier zijn een aantal basisstappen die je moet nemen om ervoor te zorgen dat je bedrijf er klaar voor is:

  1. Laat een bedrijfswaardering uitvoeren. Een van de eerste dingen die je moet doen is een realistisch idee krijgen van wat je bedrijf waard is van een objectieve, externe bron. Een professionele waardebepaling geeft je een basis om aanbiedingen van kopers te peilen en geeft je een idee van wat je aan de verkoop kunt verwachten te verdienen. Het vertelt je ook de marktpositie, financiële situatie, sterke en zwakke punten van je bedrijf (die je hopelijk kunt corrigeren voor je het op de markt brengt).

Taxaties kunnen verkregen worden uit een aantal bronnen, variërend van plaatselijke accountantskantoren tot regionale bedrijfsmakelaars en investeringsbanken. In de regel moet je je ervan vergewissen dat het bedrijf dat je taxatie uitvoert toegang heeft tot de meest actuele nationale gegevens over onderhandse transacties in je bedrijfstak. Ervaring met het verkopen van firma’s van jouw soort is uiteraard ook nuttig.

  1. Breng je boeken op orde. Kopers die je bedrijf taxeren hebben over het algemeen minstens drie jaar aan financiële informatie nodig. Hoe formeler je overzichten (door accountants nageziene of -opgemaakte vs. intern gegenereerde overzichten), hoe beter de indruk die je maakt – en hoe gemakkelijker het due diligence onderzoek voor een koper. Belastingaangiften kunnen volstaan.
  2. Begrijp de werkelijke winstgevendheid van je bedrijf. De meeste privé-ondernemingen claimen allerlei niet-operationele uitgaven. Zorg ervoor dat je ondersteunende documentatie voor deze uitgaven hebt. Zo kan het zijn dat je bedrijf betaalt voor je persoonlijke auto lease.

Bovendien kunnen er onregelmatige uitgaven zijn die je de afgelopen drie jaar hebt gedaan en die een koper niet in zijn analyse van de terugkerende cash flow moet opnemen. Er kunnen verhuiskosten zijn als je naar een grotere vestiging bent verhuisd, of ongebruikelijke juridische kosten.

Tip: Bedrijf Verkopen – Geen verkoop, Geen kosten

  1. Raadpleeg je financieel adviseur. Het is verstandig om met je belastingadviseur te spreken voor hulp bij het plannen van je financiële toekomst. Inzicht in je persoonlijke en bedrijfsbelastingsituatie kan je ook helpen je opties te herkennen wat betreft de structuur van je deal.
  2. Maak een goede eerste indruk. Zal een koper die je winkel voor de eerste keer bezoekt orde of chaos zien? Kopers zoeken bedrijven die goed voor de dag komen, want een geordende winkel is vaak een aanwijzing voor een ordelijk management team en achterkamer operaties.
  3. Organiseer je wettelijke papierwerk. Bekijk je oprichtingspapieren, vergunningen, licentie-overeenkomsten, huurovereenkomsten, contracten met klanten en verkopers, enz. Zorg dat je ze gemakkelijk beschikbaar, actueel en in orde hebt.
  4. Overweeg managementopvolging. Als jij absoluut onmisbaar bent voor je bedrijf, tot wie zal een koper zich dan kunnen wenden voor hulp bij het runnen van het bedrijf na jouw vertrek? Je moet een opvolgingsplan klaar hebben voor je naar de markt gaat.
  5. Ken je reden v.w.b. je bedrijf verkopen. Kopers zijn altijd nieuwsgierig naar de reden waarom een verkoper uit een bedrijf wil stappen. (Als het zo geweldig is, waarom ga je dan weg?) Wees bereid je redenen te verwoorden.
  6. Zet je adviesteam op zijn plaats. Begin advocaten en accountants te interviewen die bedreven zijn in fusies en overnames. Overweeg sterk om een tussenpersoon in te schakelen, hetzij een bedrijfsmakelaar of een investeringsbankier, om je te vertegenwoordigen en je door het verkoopproces te helpen.
  7. Houd je ogen op de bal. Laat je bedrijfsprestaties niet afnemen omdat je te veel gericht bent op de verkoop van je bedrijf. Dit zal kopers alleen maar extra onderhandelingsmacht geven om hun bod te verlagen.