Waar heb je een bewerkingscentrum voor nodig?
De technologie is er niet voor niks! Met een CNC-bewerkingscentrum is het mogelijk om variabele componenten te verplaatsen en te verwerken door middel van digitale apparaten en een informatiestroom. Hiermee is het mogelijk om werkstukken of andere ontwerpen met complexe vormen en met hoge precisie te produceren. Dit klinkt allemaal erg gecompliceerd, en dat is eigenlijk ook best wel. Simpel gezegd: Een bewerking systeem verwijst naar een computergestuurde machine die met hoge efficiënte meerdere handelingen achter elkaar kan uitvoeren, door zelf materiaal toe-te-voegen, te verwijderen of te bewerken. Daarnaast is een gereedschap wisseling ook geautomatiseerd in de machine. Ideaal, toch! Als jij een ondernemer of bedrijf bent, en je houd je bezig met kleine tot middel grote serieproductie, waar wacht je dan nog op? Ga z.s.m een cnc bewerkingscentrum kopen! In dit artikel bespreken we de kantbank, bekijken we de beroepen die een bewerkingscentrum hanteren en kijken we naar wat je leert met een studie CNC operator.
Kantbank
Een kantbank is vergelijkbaar met een bewerkingscentrum en zijn activiteiten, maar ze zijn toch verschillend. Kanten is namelijk de techniek die wordt gebruikt bij het bewerken van platen. Dit lijkt misschien een specifieke niche, maar er worden dagelijk ontzettend veel platen verwerkt in Nederland. Daarnaast zijn de uiteindelijk doeleinden, het materiaal en de afmeting afhankelijk van de klant. Door Middel van een hydraulische cilinder vormt een plaat zich in de juiste vorm. Ook is het verstandig om te kanten als je niet de extra kosten wil dragen van lassen. Een kantbank kan namelijk met gemak een goede hoek maken in een plaat, zonder dat je werk-schade ziet. Als jij actief bent met platen en constructie in de vorm van metaal, dan is het zeker aan te raden om een kantbank te kopen!
Beroepen en studie
Werken met een bewerkingscentrum betekent dat je onderdeel bent van de beroeps familie plaatwerkers. De niche van platen bewerken is redelijk uitgebreid met beroepen zoals metaalbuiger, CNC forceur, CNC metaalbuiger en een metaalzager. Deze beroepen focussen zich allemaal op het bewerken van metaal in de benodigde vorm. Voor een baan in de metaalbewerkingsindustrie bieden meerdere scholen een opleiding aan. Gedurende 8 weken ga jij samen een klas een professionele begeleider zowel de theorie als de praktijk van het vak leren. Het is natuurlijk belangrijk dat jij de in’s & out’s van de machines weet te herkennen, aangezien je werkt met zeer high-tech technologie. Het fijne van de CNC operator training is dat je CV en werk achtergrond minder belangrijk wordt gesteld. Dit betekend dat als jij gemotiveerd bent en oprechte interesse en passie toont voor techniek, je ongetwijfeld goed resultaat kan leveren.
Wat leer ik in tijdens mijn studie CNC operator
Als eerste leer je natuurlijk het begrijpen van opdrachten. Je leert hoe je deze moet interpreteren en je gaat daarbij vakkundig schetsen maken voor echte praktijkopdrachten.
Daarnaast leer je het controleren van de producten, de machine en de documentatie. Als je dit onder controle hebt, leer je het vakkundig afstellen en programmeren van de machine zodat deze de complexe opdracht goed uitvoert. Naast deze basis richtlijnen leer je nog vele dingen meer. Het wel bekend dat de opleiding als CNC operator niet gemakkelijk is, je zal er erg hard voor moeten werken. Nogmaals, interesse en passie voor techniek komen heel erg ver!