pexels-photo-164634

Wat moet je weten over het leasen van een auto?

Een auto die je te leen of te lease krijgt, wordt vaak gedaan via een financial lease of zakelijke lease. Dit soort lease contracten worden vaak via de werkgever geregeld voor de werknemer. Voor veel werknemers, ondernemers of zelfs zzp’ers is een auto van de zaak een ideale situatie. Maar voordat er akkoord gegeven kan worden moet er wel gekeken of het wel allemaal zo ideaal is als het lijkt. Elke financial lease heeft namelijk voordelen en nadelen, vooral als je kijkt naar een zakelijke lease. In dit artikel wordt daarom besproken wat de voordelen en nadelen zijn van een financial lease in contrast met een auto die gekocht is. Lees verder voor deze informatie als jij een mercedes financial lease of BMW zakelijke lease overweegt!

De voor- en nadelen van een financial of zakelijke lease

Er zijn meer voordelen dan nadelen aan een financial lease of zakelijke lease. Het eerste voordeel is dat je geen auto hoeft aan te schaffen, dit is al een groot bedrag dat je niet hoeft te betalen. Het brengt ons gelijk ook naar het tweede voordeel, een lease auto is vaker dan niet een nieuwe auto. Je bespaart dus niet alleen een groot bedrag, je rijdt ook nog eens elke dag in een nieuwe auto! Deze trend zet zich door na je leaseperiode. Een lease ga je aan voor een bepaalde periode. Hierna kan je een nieuwe lease aangaan, waarmee je weer een nieuwe auto krijgt. Ideaal voor mensen die van nieuwe spullen houden, van verandering houden of van innovaties houden. Omdat een lease voor een periode wordt aangegaan bestaat de lease uit maandelijkse vaste lasten. Deze vaste lasten worden bij een zakelijke lease of financial lease betaald door de baas. Hier valt ook de autoverzekering onder, het onderhoud aan de auto en in sommige gevallen een tankpas. Naast de aanschaf bespaar je dus ook maandelijks op een lease, omdat je geen verzekering voor de auto hoeft te betalen en ook geen onderhoud hoeft te betalen aan de auto. De tankpas is voor werkgevers optioneel, maar met een tankpas kan je in principe kosteloos rijden op de kosten van de zaak!
Dit kosteloos rijden geldt echter niet voor privé gebruik. Dit is het nadeel aan een financial of zakelijke lease. Je kan dus met de lease auto naar werk en terug naar huis rijden, maar even de boodschappen doen is niet mogelijk. Sommige werkgevers geven hun werknemers wel de optie om de bijtelling te betalen als de lease is verlopen. De bijtelling zijn alle kilometers die gereden zijn buiten de lease om. Tijdens het afsluiten van de lease wordt rekening gehouden met de Kilometers die gebruikt worden. Voor iemand die 50 kilometer van werk woont zal de lease aangegaan worden voor 26.000 kilometer per jaar (dit is op basis van 50 kilometer heen en 50 terug, maal de vijf werkdagen in de week, maal het aantal weken in het jaar). Alles dat dus, in dit geval, boven de 26.000 gereden wordt zal dus door de werknemer zelf betaald moeten worden.

Over een financial lease of zakelijke lease moet je dus goed nadenken voordat je de lease aanneemt.