Een mediator kan jou op verschillende manieren helpen, lees hier hoe
Wij mensen zijn van nature eigenwijs ingesteld. Naast eigenwijs, is de mens ook egoïstisch ingesteld. Hoe je het went of keert blijft het fenomeen “survival of the fittest”, (ooit bedacht is door Charles Darwin) bestaan. Dit oerinstinct zorgt er vaak voor dat we in onaangename conflicten terecht komen. Soms lopen deze conflicten dermate uit de hand dat beide partijen niet tot een oplossing kunnen komen en hierbij juridische stappen moeten worden genomen. Neem alleen al het feit dat 1 op de 3 huwelijken tegenwoordig strand in een scheiding en maar liefst 10 tot 15 procent hiervan is een vechtscheiding. Ook hier is er dan sprake van survival of the fittest, want wie krijgt de kinderen en wanneer? De rechter beslist hier dan ook vaak over, wat tot nog ergere ruzies kan leiden (door ongunstige uitspraken). Er is hier altijd sprake van 1 winnaar en 1 verliezer. Echter hoeft dit niet. Je kunt namelijk ook kiezen voor mediatior Gorinchem. Maar wat is mediation, hoe gaat het in zijn werk en waar vindt je het?
Mediation, wat is het?
Mediation… het klinkt misschien een beetje zweverig, maar dat is het helemaal niet! Mediation is namelijk de begeleiding van twee partijen in een conflictsituatie door een mediator. De taak van de mediator is om beiden partijen samen tot een overeenkomst te laten komen. Hierbij worden alle wensen van beide partijen in kaart gebracht en deze op elkaar afgestemd.
Mediation, hoe gaat het in zijn werk?
Mediation bestaat uit 4 fasen. De eerste fase is de opstartfase. Hierbij worden voornamelijk praktische zaken besproken en wordt er een mediationovereenkomst getekend. In deze overeenkomst staat bijvoorbeeld iets over de vertrouwelijkheid en geheimhouding. De tweede fase is de onderhandelingsfase. Hierbij worden alle wensen vastgesteld van beide partijen en worden beide kanten van het conflict uitvoerig besproken. Dit wordt besproken in een aantal mediationbijeenkomsten. Hierna volgt de onderhandelingsfase. Deze fase is het punt waarop beide partijen constructief aan een oplossing gaan werken. Wanneer deze oplossing is besproken en beide partijen met deze oplossing akkoord gaan, is het tijd voor de laatste fase. Deze fase is de vaststellingsfase. In deze fase wordt mogelijke oplossing gedocumenteerd en ondertekent in de vorm van een vaststellingsovereenkomst. Dit is van belang, zodat er niet van het plan kan worden afgeweken.
Mediation, waar vind ik het?
Overal kun je terecht voor mediation. Mediation is namelijk een open beroep. Dit houdt in dat je geen certificaat nodig hebt om als mediator aan het werk te mogen. Echter zijn er verschillende mediatoren, die goed staan aangeschreven; mediation Gorinchem en mediation Rotterdam. Voor Mediation Gorinchem kun je terecht bij verschillende mediation Gorinchem, zoals; zorglooschscheiden en judex. Voor mediation Rotterdam kun je terecht bij verschillende mediation Rotterdam, zoals; Resultmediation en Family Matters Rotterdam. Zoals net gesteld kan iedereen dus mediator worden. Mocht je in de toekomst dus kiezen voor een mediator, doe dan van te voren onderzoek en lees allerlei reviews. Er bestaat namelijk wel een HBO cursus mediator, maar zo zijn er ook mediatoren die juridisch zijn onderlegd. Het is jouw keuze, dus maak deze goed.